ASERTIV – Masca proprie de oxigen este cea mai importantă

O recenzie a carții Arta magică a durutului în cot, de Sarah Knight prin lentila circumplexului realizată de Alina Țugulea

Știți acele situații în care oamenii investesc energie, timp și adesea bani chiar dacă nu își doresc asta: o ședință la care sunt prezenți doar ca să iasă la număr sau o invitație la o petrecere de casă nouă într-o zi în care tot ce își doresc să sărbătorească este propria lor casă, așa veche cum e. Dacă ai fost și tu într-o astfel de situație, cel mai probabil la final ai rămas cu un gust amar sau cu o stare de lipsă de bucurie. Sau poate, cel mai dureros, ai rămas fără energie, iar în plus ai pierdut timp și bani fără a investi în ceea ce te bucură pe tine cu adevărat.

Dacă ai un scor mare pe stilurile Aprobator și Evitare, cu siguranță știi despre ce vorbesc: nu poți să refuzi o invitație sau îți dai seama că ai amânat atât de mult refuzul, încât ai ajuns să fie prea târziu pentru a mai putea face ceva în această privință. Realitatea este că avem o cantitate limitată de energie, mai precis un număr finit de lucruri în care ne putem implica. Dacă investim în evenimente, oameni, lucruri care nu ne aduc bucurie (și le facem doar pentru că trebuie sau pentru că ne temem de ce va spune lumea dacă…), ne va rămâne puțină energie pentru a o putea oferi acelor persoane, evenimente, lucruri care ne umplu sufletul, care ne fac viața mai frumoasă, care ne aduc sens și bucurie. Viața în combinația de Convențional cu Aprobator nu pare a fi simplă și în niciun caz confortabilă. Teoria lui Sarah Knight întărește acest lucru arătând cum ajungi să te consumi fără ca măcar să îți pese cu adevărat. Pentru a ne propune soluții, autoarea s-a inspirat din cartea „Magia Ordinii”* de Marie Kondo. Aceasta din urmă propune în cartea sa un model în doi pași de a reorganiza casa: primul pas este să identifici lucrurile care îți aduc bucurie și să scapi de toate celelalte care doar ocupă loc, iar al doilea pas este despre cum să le așezi ca să fie la vedere și ușor de accesat**. Pornind de aici, Sarah Knight ne propune și ea o metodă, pe care a numit-o Metoda NotSorry și (surpriză!) e tot în doi pași:

  1. Să decidem care sunt lucrurile de care ne doare în cot;
  2. Să nu ne mai implicăm în lucrurile respective.

Acest model ne promite că, odată implementat, asemeni tehnicii KonMari care aduce multă ordine și bucurie în casele noastre, ne va oferi o viață mai „curată”, cu toate implicările personale orientate către acele aspecte care sunt cu sens pentru noi și ne fac să sclipim de încântare. Acest lucru, din perspectiva Circumplexului, necesită înainte de toate scoruri mari pe stilurile Rezultate și Autodezvoltare pentru a putea decide ce are sens pentru tine și ce îți aduce bucurie. Odată ce ajungem acolo (la scoruri mari pe cele două stiluri Constructive) putem observa că sentimentul nostru de mulțumire de sine devine mai puternic. De asemenea, vom constata că avem mai mult control asupra propriei vieți și, astfel, vom fi mai satisfăcuți și mai fericiți, în timp ce ne folosim capacitatea de a ne relaxa și de a ne simți bine.

Despre implicare și durutul în cot
Până să ne prezinte cum să ne gestionăm bugetul de implicări personale, autoarea oferă puțină înțelegere asupra conceptului de oferire (sau neoferire) a lor. Începe, așadar, cu elementele de bază atunci când decizi în ce vrei să te implici (sau nu):

  • A te durea în cot înseamnă ca înainte de orice să ai grijă de tine – la fel ca în avion, când stewardesa îți prezintă măsurile de siguranță și te invită ca „în situația puțin probabilă de depresurizare a cabinei aeronavei” să îți pui întâi masca ție, până să îi ajuți pe cei din jur.
  • A te durea în cot înseamnă să îți dai permisiunea să spui nu. NU am timp. NU vreau să fac. NU îmi permit.
  • A te durea în cot – în mod crucial – înseamnă a te elibera de grija, anxietatea, frica și vina asociate cu a spune nu, oprindu-te astfel din a investi timp pe care nu îl ai cu oameni pe care nu îi placi, făcând ceva ce nu îți dorești.
  • A te durea în cot înseamnă a reduce dezordinea mentală și eliminarea oamenilor și lucrurilor care te deranjează din viața ta, făcând loc pentru a te bucura de acele aspecte din viața ta de care chiar îți pasă.

Practic, autoarea construiește o listă de recomandări în care își găsesc locul grija față de sine venită din Autodezvoltare și concentrarea asupra aspectelor importante date de scorul mare pe Rezultate. Acestea
contribuie la reducerea stilului Aprobator – care nu îți dă voie să exprimi refuzuri și a Evitării – în care ajungi din teama de a spune nu. Chiar dacă pare ușor egoist (și poate chiar e), metoda NotSorry poate să creeze o lume mai bună pentru toți cei din jurul tău, pentru că te vei opri din a face ce „trebuie”, vei investi mai multă energie în ceea ce-ți dorești și vei avea în general o atitudine mai constructivă. După cum spune autoarea, vei fi mai fericit și chiar genial în activitatea ta și astfel chiar și colegii sau clienții tăi vor putea beneficia de noua ta energie regăsită. Vei putea petrece mai mult timp cu familia, sau poate vei petrece mai puțin, făcând întâlnirile chiar mai memorabile. Și nu în cele din urmă vei avea mai mult timp, energie și/sau bani pentru a trăi cea mai bună viață. Sunt toate acele plusuri pe care le obții în viața ta atunci când îți crești scorul pe Rezultate și Autodezvoltare. Pe scurt ai acces la o existență care îți va aduce bucurie fără să mai simți nevoia de a te justifica pentru că, nu-i așa?!, stilul tău Aprobator a fost detronat în tot acest proces. Acum că vezi ce ai putea câștiga, parcă ai vrea și tu să fii una dintre persoanele care trăiesc în tihnă, nu?

Te întrebi poate cum se poate aplica metoda NotSorry? Încă puțin și ajungem și acolo. Ar mai fi doar ceva foarte important de menționat: această tehnică va funcționa atât timp cât te asiguri mereu că nu ești un ticălos. Chiar dacă titlul cărții sună cum sună, în esență nimic din această carte nu este despre cum să îi îndepărtăm pe ceilalți din viața noastră prin lipsă de politețe/interes/implicare. Cartea este despre cum să ne petrecem timpul într-un mod mai eficient, făcând ceea ce ne aduce bucurie. Metoda NotSorry implică a combina onestitatea cu politețea, folosite în tandem și în variații diferite în funcție de context. De multe ori, când decidem să nu investim din resursele noastre într-o situație, ajungem să simțim vină și rușine. Și asta nu pentru că ni se pare că decizia nu ar fi una bună. Este pentru că ne e teamă de ce ar putea lumea să gândească legat de decizia luată de noi. Dar treaba care e?! Nu avem niciun dram de control asupra a ceea ce gândesc ceilalți. Singurul lucru pe care îl putem controla în acest proces de lucru cu durerile în cot este comportamentul nostru, luând în calcul reacțiile emoționale pe care le poate stârni. Nu putem însă controla opinia unei alte persoane.

Să ne imaginăm că un prieten te invită la un eveniment despre mâncarea raw-vegană (el fiind foarte pasionat de acest subiect). Tu nu doar că nu poți mânca nimic din meniu, ci chiar ai o mare poftă de un burger făcut cum trebuie. Chiar dacă impulsul tău ar fi să îi spui ce stupid ți se pare conceptul, asta ar putea să îi rănească sentimentele. Ce poți face în schimb este să îl refuzi cu politețe și onestitate: să îi spui cât de mult îl respecți pentru decizia de a mânca sănătos, dar că în acest moment din viața ta nu poți să îi împărtășești entuziasmul. Și uite așa, ai gestionat o situație pentru care altădată ai fi investit foarte mult și ai fi avut apoi resentimente pentru tine și prietenul insistent. Acum ești liber să faci ce îți dorești în această după-masă. Dintr-o dată ai la dispoziție timp doar pentru tine sau pentru acele lucruri care sunt autentic importante în viața ta. Dacă ai Evitare, Aprobator și/sau Convențional în scor mare, ești tentat să spui că metoda NotSorry ți-ar încălca convingerile și ți-ar putea crea disconfort emoțional. Aceste ultime argumente (onestitate combinată cu politețe și blândețe în comportament) îți arată că nu mai ai niciun motiv de a o respinge.

Continuarea articolului o puteți citi în cartea Constructiv.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments