Iuliana Stan: Romania organizationala pe care o cunosc se adapteaza cu o viteza mult mai mare decat viteza de evolutie globala

Iuliana Stan

Acest articol este preluat de pe blogul Human Invest. Interviul a fost realizat de Viorel Panaite.

Iuliana Stan este Managing Partner Human Synergistics Romania, ne cunoastem si lucram impreuna de peste 15 ani. 

Am adunat de-a lungul timpului sute de ore de conversatii impreuna despre tema culturii organizationale si beneficiile unei culturi constructive – pentru angajati, pentru echipe si pentru actionari. Am invatat multe de la Iuliana, ne sprijinim reciproc ori de cate ori putem, facem echipa buna impreuna. In acest interviu am invitat-o sa ne impartaseasca noutatile celei mai recente Cercetari Nationale de cultura organizationala pe care le-au facut publice in aceasta toamna.

De peste 15 ani sunteti dintre cei care au construit cu adevarat in Romania tema culturii organizationale. In ce fel crezi ca acest lucru a sustinut dezvoltarea organizatiilor? Dar a liderilor lor?

Preocuparea pentru cultura organizationala este o treaba serioasa, care cere preocupare temeinica. Acum 15-20 de ani era considerata ca fiind un fel de tema de import, insa timpul a aratat ca nu merge sa ai o organizatie puternica, orice ar insemna acest lucru, fara o cultura de organizatie care sa o sustina.

Cultura de organizatie

Cultura de organizatie nu este ceva ce vine de la vreun hadquarter sau ceva ce nu ai daca nu te preocupa (aud oameni spunand “la noi nu exista niciun fel de cultura”). Culmea, cultura organizationala ai oricum! Intrebarea este daca ceea ce ai este in favoarea organizatiei sau este o frana pentru organizatie. Romania organizationala pe care o cunosc acum (antreprenorii si corporatiile) si cu care interactionez de 18 ani este una care se adapteaza provocarilor si cerintelor actuale, oricare ar fi acestea, cu o viteza mult mai mare decat viteza de evolutie globala.

Dintr-o tara in care, in urma cu 15 ani erai considerat prost daca nu plecai primul de la semafor sau daca nu aveai ultimul cuvant sau dreptate intr-o discutie, dintr-o tara in care se asteptau directii de la head quarter-ul din strainatate, ne-am transformat, organizatie cu organizatie, intr-o Romanie care propune bune practici la nivel global, care nu mai este doar o tara exotica cu ambitii, ci un exportator de competenta pe plan global (tehnologie si management).

Preocuparea pentru consolidarea culturilor de organizatie bune, constructive, in Romania a crescut atat organizatiile, cat si pe liderii lor si nu prea mai exista discutii serioase de business in care sa nu se vorbeasca despre cultura organizationala.

Citește tot articolul pe humaninvest.ro

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 year ago

[…] ESG, cultura de organizatie ar trebui sa fie pe agenda zilnică, dedicăm acest articol subiectului Cultura de Organizație. Îl vom prezenta într-un mod cât mai detaliat posibil folosindu-ne de informațiile și […]

trackback
1 year ago

[…] cât directorii non-executivi înțeleg mai bine cultura organizației, cu atât mai mult își pot îndeplini rolul și își pot aduce contribuția valoroasă la […]

trackback
11 months ago

[…] Automonitorizarea (self feedback) devine un instrument valoros în dezvoltarea individuală și în managementul performanței. O cultură organizațională care încurajează feedback-ul constructiv și autentic, atât din […]